18 december 2019

Veel kinderen met een metabole ziekten hebben een eiwitbeperkt dieet. Voor hen heeft chefkok London Loy, ambassadeur van Metakids, twee feestelijke recepten gemaakt met minder eiwitten. Kook en eet smakelijk!

Er bestaan heel veel metabole ziekten, vaak met heel specifieke dieetvoorschriften. Helaas konden we voor deze veganistische recepten geen rekening houden met álle dieetvoorschriften die er zijn. We raden je bij gebruik aan om de voedingsstoffen bij te houden zoals je gewend bent. 

Geroosterde Groentesalade

Ingrediënten voor 4 à 6 personen

 • 2 kopjes broccoli, roosjes
 • 2 kopjes bloemkool, roosjes
 • ½ middelgrote gele flespompoen, in blokjes ongeveer 1 cm
 • 1 middelgrote courgette, in blokjes ongeveer 1 cm
 • 1 rode paprika, zonder klokhuis en in dunne reepjes gesneden
 • 3/4 kop extra vergine olijfolie
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 1 eetlepel Dijon-mosterd
 • 1 teentje knoflook, gehakt
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
 • 1/3 kopje verse basilicum, gehakt

Bereiding:

Meng in een grote kom de broccoli, bloemkool, pompoen, courgette, aubergine, rode peper en ui met 2 a 3 eetlepel olijfolie, en bedek alle groenten goed met de olie. Giet in een grote ondiepe bakvorm (groot genoeg zodat de groenten slechts één laag vormen) en rooster gedurende 10 a 15 minuten in een voorverwarmde oven van 185 graden, controleer steeds. Haal de bak uit de oven, roer de groenten om en bak nog ongeveer 8 minuten. Groenten moeten lichtbruin geroosterd zijn.
Terwijl de groenten afkoelen, maak je de vinaigrette door de azijn, mosterd, knoflook, zout, peper, basilicum en resterende olijfolie in een blender goed te combineren. Besprenkel over de groenten.

Tip: indien mogelijk, geroosterde pecannoten gebruiken en over de groenten verdelen. Bieslook is ook lekker erbij als verse kruid.

Pasta Met Rauwe Paprika En Tuingroenten

Ingrediënten voor 4 à 6 personen

 • 2 kopjes rode, gele of oranje paprika (280 gram) in reepjes gesneden
 • 1 1/4 kop tomaten (200 gram)
 • 1 kop komkommer (288 gram)
 • 1/2 kopje rode ui (168 gram)
 • 2 theelepels gedroogde basilicum of vers gehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 3 eetlepels limoensap
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1 pakket rigatini of andere pastasoort speciaal voor eiwitbeperkt dieet

     * PS: check voor de verhouding hoeveel pasta wenselijk is bij dit recept.

Bereiding:

Doe paprikareepjes in een grote kom. Snijd de tomaten in blokjes van 1/2 inch en voeg ze toe aan de kom met de paprika’s. Schil en snijd de komkommer in de lengte doormidden. Gebruik een kleine lepel om de zaden eruit te scheppen en weg te gooien. Snijd de geplaatste komkommer in blokjes van 1/2 inch en voeg toe aan de kom. Schil en snijd de ui in 1/4 inch blokjes en voeg ze toe aan de kom. Voeg de basilicum toe. Besprenkel de olie en het citroensap over de ingrediënten in de kom. Bestrooi met zout en peper en meng voorzichtig. Opzij zetten.

Kook de pasta af volgens verpakking en giet af. Doe de hete pasta bij de groenten en meng goed tot groenten warm zijn. Serveer onmiddellijk.

Tip: Als je van verse kruiden houd mag je dit er zeker bij doen, denk aan platte peterselie, bieslook, dille, als je koriander lust mag dit er zeker bij. Sinaasappelpartjes in dit gerecht is ook lekker, zoet en fris. Voor wat meer pit zou ik er een fijngehakte Spaanse peper bij doen.