16 december 2025

De feestdagen draaien vaak om samen eten. Voor kinderen met een metabole ziekte is dat niet altijd vanzelfsprekend. Voor Sef, die een metabole ziekte heeft en eiwitarm moet eten, ontwikkelde kok Nick Toet een speciaal feestdagenrecept. Zodat ook hij veilig kan mee-eten, en meegenieten.

Over het recept

  • Eiwitarm
  • Geschikt voor kinderen die eiwitarm moeten eten
  • Ontwikkeld door Nick Toet (Taarten van Babel)
  • In samenwerking met Metakids

Raadpleeg altijd je diëtist of behandelaar bij twijfel.

Eiwit-arme Zoete Aardappel- en Courgettegratin

Ingredienten

400 g zoete aardappel, in dunne plakjes

1 courgette, in dunne plakjes

1 kleine ui, fijngesneden

1 teentje knoflook (optioneel)

150 ml havercuisine of rijstroom (laag-eiwit)

1–2 el plantaardige olie

½ tl tijm of oregano

Snufje nootmuskaat

Peper en zout

Optioneel: klein handje peterselie of bieslook voor garnering

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180°C.
  2. Fruit de ui (en knoflook) zacht in de olie tot glazig.
  3. Meng de plakjes zoete aardappel en courgette met de ui en kruiden in een kom.
  4. Vet een kleine ovenschaal in met olie.
  5. Leg de groentes in laagjes in de ovenschaal.
  6. Giet de havercuisine/rijstroom er gelijkmatig overheen.
  7. Bestrooi met peper, zout, nootmuskaat en tijm/oregano.
  8. Bak 35–40 minuten tot de groentes zacht zijn en de bovenkant licht goudbruin kleurt.

 

Met dit recept willen we laten zien hoe belangrijk het is dat kinderen met een metabole ziekte kunnen meedoen in het dagelijks leven.

 

Onderzoek maakt dit soort oplossingen mogelijk. Want bij metabole ziekten geldt: elk moment telt.