Ambassadeur en chefkok London Loy dook met dochter Nin-Jah de keuken in voor een nieuw recept voor de feestdagen, ook geschikt bij een eiwitbeperkt dieet. Samen maakten ze heerlijke eiwitvrije meringuekransjes, hartjes en meer voor in de boom. Een vrolijk eiwitvrij recept om samen thuis te maken.
Er bestaan veel metabole ziekten, vaak met heel specifieke dieetvoorschriften. Helaas konden we voor dit recept geen rekening houden met álle dieetvoorschriften die er zijn. We raden je bij gebruik aan om de voedingsstoffen bij te houden zoals je gewend bent.
Bekijk hierboven de video van London en Nin-Jah. Rustig nalezen? Het recept staat ook hieronder.
Eiwitvrije Kerstkransjes
Ingrediënten voor ongeveer 20 kerstkransjes
- 175 gram poedersuiker
- 250 ml koud water
- 90 gram eiwitvervanger
- Taart- en gebakdecoratie van suiker
- Gehakte pure chocolade en walnoten (voor gezinsleden zonder eiwitbeperkt dieet)
Bereiding
Verwarm de oven op 130 graden celcius. Doe de eiwitvervanger in de kom van de mixer. Giet hier langzaam het koude water bij, terwijl de mixer aan staat, op de laagste stand.
Voeg in stapjes de poedersuiker toe. Laat alles goed mengen.
Zet hierna de mixer minimaal 3 minuten op de hoogste stand. Controleer of het mogelijk is om pieken te maken met de witte massa.
Stevig genoeg? Lepel dan het mengsel in een spuitzak.
Tip van London: hang de spuitzak in de maatbeker bij het vullen.
Bedek een bakplaat met een vel bakpapier en ga mooi spuiten. Hoe kleiner het gaatje in de spuitzak, hoe fijner je kunt werken.
Versier de kransjes met de suikerdecoratie en een deel met de gehakte chocolade en nootjes.
Bak de kransjes ongeveer 1,5 uur op 130 graden.
Laat de kransjes afkoelen en hang ze met lintjes aan de boom of een tak. Geniet ervan!
Dit recept is afkomstig uit het receptenboek PKU Proef van Marianne Robben en Dagmar Vorselaars, een kookboek ontwikkeld voor mensen met de metabole ziekte PKU.