5 juli 2022

Zaterdag 2 juli deden maar liefst 225 deelnemers mee aan de Stofwisseltour. Zij haalden samen het voorlopige bedrag op van 89.588 euro met wandelingen en veel fietskilometers. Het sportieve evenement voor onderzoek naar metabole ziekten was een succes.

De Stofwisseltour is inmiddels een vaste prik in de agenda van allerlei mensen die te maken hebben met metabole ziekten of stofwisselingsziekten. Veel ouders, familie, fondsenwervers en artsen fietsen de tocht al sinds 2011. Voor Metakids gingen 23 actienemers in de pedalen, voor de Galactosemie Vereniging Nederland waren er 11 deelnemers: samen haalden zij meer dan 16.000 euro op voor onderzoek.

De dag begon traditiegetrouw met een herdenking van alle kinderen en volwassenen die overleden zijn als gevolg van een metabole ziekte. Na een startschot konden deelnemers tussen de 50 en 190 kilometers fietsen, of 20 kilometer wandelen. Aan het evenement, georganiseerd door Stofwisselkracht, doen veel verschillende patiëntenverenigingen en fondsenwervende stichtingen mee, zoals VKS, GVN, Energy4All, stichting Join4Energy, Ride4Kids en stichting IJzersterk en veel teams rondom één of meerdere kinderen met een metabole ziekte. Ook fietst altijd een team van metabole specialisten mee. Zo is het een evenement van en voor de metabole community.

De dag kenmerkte zich door een sfeer van saamhorigheid en positieve energie, tussen mensen die allemaal, aan den lijve of dichtbij, de grote gevolgen kennen van een metabole ziekte. Door de sportieve uitdaging samen aan te gaan en door tijd samen door te brengen met de herdenking en maaltijden, werden vriendschappen onderhouden en gesmeed.

Stofwisseltourorganisator Marike Groenendijk gaf in haar terugblik op de dag aan: “Geld is belangrijk, maar het allermooist vind ik de verbondenheid en vriendschappen die er zijn ontstaan tussen alle gezinnen die te maken hebben met deze ziektes, tussen de metabole specialisten van de verschillende UMC’s en de samenwerkingen die er ontstaan ook met ouders en patiënten, want die laatste zijn tenslotte de echte experts.”

Doneren aan de enthousiaste actienemers kan nog steeds! Kijk hiervoor hier.

Alvast voor in de agenda: In 2023 vindt de Stofwisseltour plaats op zaterdag 24 juni.

Of kom naar de Dam tot Damloop

Ook sportief meedoen voor onderzoek? Doe op 17 of 18 september mee aan de Dam tot Damloop voor Metakids.
Er zijn nog kaarten, voor bijvoorbeeld de Dam tot Dam by Night, 8 kilometer in het donker.

Meld je hier aan.