16 november 2018

Wat was het gaaf. De VriendenLoterij vroeg met de PrijzenMarathon in 2018 de hele maand oktober aandacht voor kinderen met een metabole ziekte. Zij vertelden hun verhalen, vervulden de Hartenwensen én verbonden nieuwe deelnemers aan Metakids.

De VriendenLoterij heeft met de PrijzenMarathon Metakids enorm geholpen om metabole ziekten in Nederland bekend te maken en om fondsen te werven voor onderzoek. Van de verkochte loten ging de helft van het bedrag naar het UMD: een uniek samenwerkingsverband van metabole artsen en onderzoekers in Nederland.

Op tv verscheen wekelijks een bijzondere Hartenwens van een kind met een metabole ziekte. Zo mocht de 7-jarige Mick meetrainen met Ajax, zong Mandy een duet met zanger Tino Martin en werden nog meer wensen van kinderen vervuld. Bekijk de hele playlist op Youtube!

Veel gezinnen kregen een fotoshoot met William Rutten en vertelden voor de camera over de impact van metabole ziekten. Bekijk een aantal van deze indrukwekkende verhalen hier.

Daarnaast verschenen er prachtige interviews met moeders en onze ambassadeurs in bladen, bij Koffietijd en in kranten.

Het ging Metakids natuurlijk om de komst van het UMD. Het startschot hiervoor werd dan ook vlak na de PrijzenMarathon gegeven. Mede-initiatiefnemer dr. Clara van Karnebeek (Amsterdam UMC) legde hierover uit: “Ons doel is een betere eerstelijnszorg voor de kinderen en meer voorlichting over het herkennen van metabole ziekten. Met de bundeling van kennis en kunde kan noodzakelijk en innovatief onderzoek plaatsvinden. Hierdoor kunnen we sneller een diagnose stellen en een behandelplan op maat maken. Want de lichamelijke en geestelijke aftakeling van deze kinderen kan alleen worden voorkomen worden als er snél wordt gehandeld.”

Wij kijken terug op een heel geslaagde PrijzenMarathon, met grote dank aan de VriendenLoterij.