Paspoort

Naam: Nicki Coveña
Leeftijd: 27 jaar
Land van herkomst: Nederland (moeder Zuid-Afrikaans vader Nederlands)
Studie: Bachelor Psychobiologie , Master Moleculair Neuroscience, sinds november 2022 begonnen met promotie (PhD)

Waarom heb je gekozen voor metabole ziekten?
Ik koos ervoor om een metabole ziekte te bestuderen, specifiek Adrenoleukodystrofie (ALD), vanwege een unieke kans die zich voordeed tijdens mijn academische traject. Hoewel mijn oorspronkelijke focus lag op het onderzoeken van neurodegeneratieve ziekten, kreeg ik de kans om ALD te bestuderen, een zeldzame metabole ziekte die het centrale zenuwstelsel en de hersenen kan aantasten.
Deze verandering in focus stelde me in staat om specifieke onvervulde medische behoeften met betrekking tot ALD aan te pakken en dieper in te gaan op de complexe interacties binnen metabole processen. Metabole ziekten presenteren een intrigerende en unieke uitdaging bij het begrijpen van de onderliggende mechanismen doordat metabole ziekten, zoals ALD, van nature ingewikkelde biochemische processen en complexe verbindingen tussen celmetabolisme een neurologische manifestaties omvatten.

Het bestuderen van ALD biedt de mogelijkheid om de fascinerende wisselwerking tussen metabolisme en het zenuwstelsel te verkennen. Door de mechanismen achter ALD te ontrafelen, kunnen we waardevolle inzichten verkrijgen in het bredere veld van metabole ziekten en hun impact op neurologische functies. Deze kennis heeft het potentieel om verder te gaan dan ALD en bij te dragen aan het begrip en de ontwikkeling van behandelingen voor andere metabole stoornissen met neurologische betrokkenheid.
Bovendien vereist het bestuderen van ALD interdisciplinaire samenwerking. De complexiteit van de ziekte vereist expertise uit verschillende disciplines zoals genetica, biochemie, neurologie en neurowetenschappen. Het betrekken bij interdisciplinair onderzoek bevordert een dynamische omgeving die het uitwisselen van ideeën en kennis stimuleert.
Door het bestuderen van ALD beoog ik niet alleen bij te dragen aan het wetenschappelijk begrip van deze specifieke ziekte, maar ook een bredere impact te hebben. Metabole ziekten, waaronder ALD, hebben aanzienlijke gevolgen voor individuen en gezinnen wereldwijd. Door middel van onderzoek en samenwerking kunnen we de weg effenen voor verbeterde diagnostische methoden, effectieve behandelingen en uiteindelijk betere resultaten voor patiënten met metabole stoornissen.

“Betekenisvolle impact”

Voor onderzoek zijn bevlogen, innoverende wetenschappers onmisbaar. De komende maanden laten we jong, aanstormend onderzoekstalent aan het woord. Ze nemen je mee in hun keuze voor metabool onderzoek en in hun doelen voor de toekomst. Vandaag is het de beurt aan Nicki Coveña (27 jaar).

Innovatieve therapieën ontwikkelen

Als onderzoeker naar metabole ziekten is mijn ultieme doel om een betekenisvolle impact te hebben op het leven van jonge patiënten en hun families die hierdoor worden getroffen. Door inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen van metabole ziekten probeer je als onderzoeker innovatieve therapieën te ontwikkelen die de kwaliteit van leven van patiënten kunnen verbeteren naast het verbeteren van diagnose- en vroegtijdige detectiemethoden om ervoor te zorgen dat patiënten tijdig en effectief worden behandeld.

Nieuwe behandelingen en genezing

Ik begrijp dat leven met een metabole ziekte uitdagend kan zijn en mijn hoop is dat ons onderzoek jonge patiënten en hun ouders de hoop en geruststelling zal bieden die ze nodig hebben om door te blijven vechten door te weten dat er gepassioneerde en toegewijde wetenschappers zijn die hard werken om nieuwe behandelingen en uiteindelijke een genezing te vinden.