23 januari 2024

Frits Wijburg heeft afscheid genomen als kinderarts en hoogleraar metabole ziekten in het Amsterdam UMC, waar hij sinds 1994 werkzaam is geweest. Tijdens het afscheidssymposium met de naam ‘Tot hier én verder’, dat plaatsvond op 18 januari 2024 werd terug en vooruit geblikt op zijn indrukwekkende medische carrière.

Regelmatig zette Frits Wijburg zich tijdens zijn loopbaan ook voor Metakids in. Zo nam hij actief deel aan onze ‘expert-meetings’, de denktank die ons hielp bij het begrijpen en het aan de buitenwereld correct overbrengen van de medische aspecten van metabole ziekten. Diverse lezingen en presentaties verzorgde hij in de loop van de jaren voor Metakids. Tijdens zijn presentaties spreekt hij feilloos de taal van zowel wetenschappers als niet-wetenschappers en weet hij ieder publiek erg te boeien. In televisieuitzendingen van onder andere Tijd voor Max in 2020 en Socutera trad hij voor Metakids op en legde hij aan het grote publiek de impact van metabole ziekten en het belang van medisch onderzoek uit. En dat is nodig, want veel is er nog steeds onbekend en misverstanden zijn er volop. We hebben Frits leren kennen als een bevlogen kinderarts, met veel oog voor patiëntjes en hun ouders. Tijdens zijn afscheidscollege stak hij hen een hart onder de riem en was hij hoopvol over de toekomst. Nieuwe preventie- en behandeltechnieken nemen een enorme vlucht en behandeling en preventie van metabole ziekten komen steeds dichterbij. Daar is echter nog wel veel onderzoek voor nodig. Voor Metakids reden om geldmiddelen voor de financiering daarvan te blijven werven.

We zijn Frits Wijburg dankbaar voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren en voor al zijn inzet voor Metakids. Het pensioen luidt een nieuwe periode in zijn leven in we wensen hem voor de toekomst alle geluk. En heel graag sluiten we af met een welgemeend ‘tot ziens’!