Indrukwekkend! Ladies’ Circles in heel het land hebben zich in de afgelopen twee jaar ingezet voor Metakids. Met creatieve acties in bewogen coronajaren haalden ze samen maar liefst 314.163 euro op voor onderzoek naar metabole ziekten en maakten zij metabole ziekten bekend. “Metabole ziekten zijn zo ernstig. Wat fantastisch dat we hier samen iets aan kunnen doen.”

Vanaf juni 2020 is Metakids omarmd als het landelijke goede doel van de meer dan 70 Ladies’ Circles in Nederland. De serviceclubs voor ondernemende vrouwen tot 45 jaar zijn gericht op vriendschap en het steunen van goede doelen. Dat betekende dat veel lokale ‘circles’, groepen, op geheel eigen wijze, twee jaar lang in actie kwamen voor Metakids, naast lokale goede doelen.

Acties door het hele land

“Eerder organiseerden circles veel evenementen, maar door corona kon dat niet. Het leidde bij alle groepen tot enorme creativiteit, er zijn zoveel verschillende acties op touw gezet. Van chocoladeletters en natuurlijk mondkapjes tot online pub quizzen, wijnpakketten, kaarsen en ga zo maar door.” Aan het woord is Caroline Bronkhorst, die samen met haar Ladies’ Circle Het Gooi, de NSR, de acties voor Metakids ondersteunde.

Omdat de Ladies’ Circles in meerdere steden en regio’s zitten en alle deelnemers hun eigen werk en netwerk hebben, verspreidden zij, als een olievlek, hun acties en de verhalen voor Metakids. “Een praktisch voorbeeld daarvan zijn de chocoladeletters geweest. De ene lady verkoopt ze via haar eigen bedrijf, de ander krijgt haar baas mee, waardoor het hele bedrijf een chocoladeletter krijgt, met een sticker voor Metakids erop! Weer een ander krijgt zo een mooi contact met een chocolademaker in de stad, die nu ook de actie steunt. Je bereikt zoveel mensen omdat je niet alleen bent.” 

In beweging gebracht

Veel vrouwen in de circles hebben zelf kinderen, waardoor zij zich goed konden inleven in de verhalen van gezinnen met een kind met een metabole ziekte. Zo vertelde ambassadeur Suzan Hilhorst haar persoonlijke verhaal en kregen de groepen video’s te zien. “Het zijn heel heftige verhalen. Niemand van ons kan zo’n filmpje, bijvoorbeeld van Olivier, kijken zonder tranen in de ogen.”

“Maar juist als we in actie komen, kunnen we iets tegen dit leed doen. Dr. Clara van Karnebeek heeft in oktober 2020 online meer verteld over haar onderzoek, de therapie-versneller, dat we als Ladies’ Circles steunen. We hoorden precies waar we aan bijdragen. Dat is toch fantastisch? Ik vind het bijzonder hoe we dit als collectief hebben kunnen doen. We hebben samen iets in beweging gebracht!”

Dankbaar

Metakids-directeur Pieter Brinkhorst: “Wat geweldig dat al deze circles zich aangesloten hebben bij onze missie: een behandeling voor alle metabole ziekten. We zijn overdonderd door de vele verschillende acties, de energie en de grote betrokkenheid. De Ladies’ Circles hebben Metakids van Zeeland tot in het puntje van Groningen op de kaart gezet en daar zijn we dankbaar voor.”

De activiteiten van de Ladies’ Circles voor Metakids waren nog niet voorbij, in het Drents Museum is op zaterdag 11 juni een gala georganiseerd.

Meer weten over de Ladies’ Circles? Kijk hier.

Zoveel manieren om Metakids te steunen

Het is dankzij de inzet zoals van Ladies’ Circles dat we samen meer aandacht vragen voor metabole ziekten én onderzoek vooruit helpen.
Maar er zijn nog zoveel manieren om, groot en klein, ons te helpen.

Neem eens een kijkje op Actie voor Metakids en laat je inspireren!

“Je weet dat er een mannetje ligt te slapen waarvan je niet weet hoe lang je hem nog bij je hebt”

Olivier overleed op 8-jarige leeftijd door de metabole ziekte, MLD. Zijn ouders Seth en Ditta vertellen in dit aangrijpende videoportret over hem en de impact van zijn ziekte op het gezin.