16 november 2022

Sinds 1 november 2022 is Jan Matthijs van Eendenburg de nieuwe directeur van Stichting Metakids. Graag stellen wij Jan Matthijs aan jullie voor.

Jan Matthijs, aangenaam om kennis te maken. Kun je jezelf kort voorstellen?

Tuurlijk, mijn naam is Jan Matthijs van Eendenburg, 55 jaar. Ik ben de trotse vader van twee prachtige dochters van 21 en 22 jaar. Alles met een bal word ik blij van, ben een echte sportfanaat! In mijn vrije tijd ben ik dan ook graag aan het golfen, padellen, tennissen of aan het squashen.

Mijn levensmotto: “What you give is what you get”.

Hoe zou je jezelf in drie woorden beschrijven?

Een verbinder, to the point en resultaatgericht.

Wat zijn jouw eerste indrukken van Metakids?

Het is een krachtige club van professionals die met een relatief klein team veel impact weten te maken, terwijl het metabole veld een gefragmenteerd gebied betreft dat niet gemakkelijk te tackelen is. Wist je dat er inmiddels al 2.000 metabole ziekten bekend zijn?! Prachtig om te zien dat we met het team en het Bestuur al forse stappen aan het maken zijn in de Nederlandse metabole wereld. Het allermooiste: je werkt niet zomaar bij Metakids. Je sluit je aan met een persoonlijke missie. “Het allermooiste: je werkt niet zomaar bij Metakids. Je sluit je aan met een persoonlijke missie.”

Onze ultieme missie op dit moment is “Een wereld waarin metabole ziekten behandelbaar of te voorkomen zijn en hier geen kind meer aan hoeft te overlijden”. Ik streef ernaar om de ambities van Metakids naar een nog hoger niveau te tillen en de organisatie verder te professionaliseren. Daarnaast wil ik dat wij een leidende/coördinerende rol gaan vervullen in de samenwerking tussen de metabole partijen in Nederland en daarbuiten, denk aan internationale allianties. Om zodoende nog meer meetbare impact te maken.

Wat zie je als grootste uitdaging?

Identificatie van nieuwe grote donoren en fondsen, verbinding met hen creëren en bereidheid stimuleren om te geven.

Wat drijft jou om dit werk te doen?

Ik ben de jongste in een gezin van zes kinderen. Al op jonge leeftijd heb ik te maken gekregen met verlies. Mijn vader heb ik nooit gekend en mijn moeder overleed toen ik 25 jaar was. Ook ben ik inmiddels drie broers en zussen verloren. Door het vroege verlies in mijn eigen omgeving heb ik mij altijd verbonden gevoeld met goede doelen die actief zijn in het medische veld.

Toen er enige tijd terug in mijn directe vriendenkring twee jonge kinderen overleden aan een metabole ziekte, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Het werd tijd om mijn 30 jaar ervaring en kennis als ondernemer op een daadkrachtige manier in te gaan inzetten in de goede doelen wereld.“Toen er enige tijd terug in mijn directe vriendenkring twee jonge kinderen overleden aan een metabole ziekte, vielen de puzzelstukjes in elkaar.”

Tot slot, wat wordt jouw toekomstbelofte aan de metabole community?

Als verbinder geloof ik zoals gezegd in de kracht van samenwerken. Alleen met elkaar kunnen we bijvoorbeeld onderzoeken versnellen en zorgen voor innovaties binnen het metabole veld. Ik wil graag als voortrekker gaan dienen, alle betrokken stakeholders gaan faciliteren. Om zodoende vanuit een krachtig geheel het echte verschil te gaan maken.