6 mei 2020

Sonlicromanol, een medicijn dat wordt ontwikkeld voor behandeling van metabole ziekten, kan mogelijk ontstekingsremmend werken bij het nieuwe coronavirus, meldt het Radboudumc. Die hypothese wordt getest in Leiden.

De onderzoekers vermoeden dat het medicijn voor energie-metabole ziekten, ook wel energiestofwisselingsziekten, ook interessant kan zijn bij de aanpak van ontstekingen door COVID-19. Daarom wil Khondrion, een spin-offbedrijf van het Radboudumc, deze hypothese gaan toetsen.

Nieuw werkingsmechanisme
Khondrion richt zich op de ontwikkeling van medicijnen voor energie-metabole ziekten (mitochondriële ziekten). Het meest vergevorderde product, sonlicromanol, wordt op dit moment internationaal getest. In nog niet gepubliceerd onderzoek naar sonlicromanol vonden onderzoekers onlangs een nieuw werkingsmechanisme van het middel. Het blijkt ook specifiek een enzym te remmen dat is betrokken bij het ontstaan van ontstekingen. Volgens Khondrion zijn deze enzymen mogelijk ook verhoogd bij patiënten met covid-19.

Het Algemeen Dagblad meldt dat het medicijn al is getest op een gezonde volwassenen en een kleine groep patiënten met een mitochondriële ziekte. Bij een groep coronapatienten in Leiden wordt nu gekeken of zij ook een hogere hoeveelheid van de enzym hebben. Als dit zo is, start er een trial met het middel.

Lees meer bij het Radboudumc.