7 maart 2022

De onderzoeksgroep van dr. Sabine Fuchs van het UMC Utrecht is een van de twee winnaars van de Ammodo Science Award for groundbreaking research 2022 en ontvangt 1,2 miljoen euro.

Het bedrag kan ingezet worden om nieuw onderzoeksterrein te verkennen. Elke twee jaar reikt stichting Ammodo de prijs uit, als onderdeel van haar activiteiten om projecten binnen de beeldende kunst, podiumkunst en wetenschap te initiëren, ontwikkelen en ondersteunen.

Behandeling op maat

De onderzoeksgroep dat werkt aan het minileveronderzoek heet officieel, OPU, Omnes Pro Uno (OPU) en is winnaar in het domein Biomedical Sciences. De groep heeft al tien jaar als missie om patiënten met een metabole ziekte te genezen nog voordat in het lichaam onherstelbare schade ontstaat. Hun onderzoek leidde tot baanbrekende ontdekkingen en wereldwijde primeurs.

Ambitieus

Het lukte de onderzoekers onder meer om mini-organen te kweken uit bijna alle weefsels van het menselijk lichaam, zodat er behandelingen op kunnen worden uitgetest en genetische fouten kunnen worden gecorrigeerd. De volgende ambitieuze stap is dat OPU als eerste ter wereld de genetische oorzaak van ziekten direct in het lichaam van patiënten wil corrigeren, zodat de ziekte geen kans krijgt het lichaam aan te tasten.

Erfelijke ziekten

In het persbericht van Ammodo zegt Sabine Fuchs, hoofdonderzoeker van OPU en kinderarts metabole ziekten in het UMC Utrecht: “Door in alle fasen van ons werk basaal, klinisch, maatschappelijk en ethisch onderzoek te combineren biedt ons team op unieke wijze perspectief op behandeling aan patiënten en de samenleving als geheel. Dankzij de Ammodo Science Award kan ons team nu de ongekende ontwikkelingen in genetische technieken op ethisch verantwoorde wijze gebruiken om innovatieve gencorrectietherapieën te ontwikkelen voor de behandeling van de grote groep patiënten met erfelijke ziekten.”

Metakids steunt met de VriendenLoterij sinds het begin het baanbrekende onderzoek. Bekijk hierover bijvoorbeeld de video update.

Lees het gehele persbericht bij Ammodo.