3 oktober 2019

‘Mind the gap!’, zo luidt de inaugurele rede die dr. Riekelt Houtkooper woensdag 2 oktober voordroeg. Met de oratie aanvaardde hij zijn benoeming tot hoogleraar Translationeel Metabolisme aan de Universiteit van Amsterdam. Een greep uit zijn rede:

Wie met de metro door Amsterdam reist zal de uitspraak ‘mind the gap!’ direct herkennen. Een waarschuwing voor de kloof tussen de metro en het perron. In zijn oratie refereert Houtkooper naar de kloof tussen metabole ziekten bij kinderen en ouderen, tussen diermodellen en mensen, en ook tussen wetenschap en maatschappij.

Het metabolisme vergelijkt hij dan ook graag met een metronetwerk. Metro’s moeten van punt A naar B en zo werkt het ook met voedingsstoffen in ons lichaam. Kinderen met een metabole ziekte hebben een erfelijke fout in hun DNA. Een soort spooronderbreking waardoor de metro minder of zelfs helemaal niet meer kan rijden. Maar ook naarmate je ouder wordt kunnen er verstoringen in het metronetwerk optreden. Er rijden bijvoorbeeld minder metro’s. Dit draagt bij aan het ontstaan van ouderdomsziekten zoals type 2 diabetes en hart- en vaatzieken.

In zijn nieuwe leerstoel Translationeel Metabolisme aan de faculteit geneeskunde AMC-UvA wil Houtkooper bruggen gaan slaan om zo de metabole ziekten de wereld uit te helpen.