Paspoort

Naam: Christoff Odendaal
Leeftijd: 30 jaar
Geboorteplaats: Zuid-Afrika

Studie:
De studie waarvoor ik heb gekozen is Systeembiologie. Allereerst heb ik een Msc afgerond in Zuid-Afrika. Daarna volgde ik een PhD en promoveerde ik in het kenniscentrum zeldzame metabole aandoeningen in het UMC Groningen. Voor dit promotietraject gebruikte ik kinetische modellering naast in vitro en in vivo experimenten om aangeboren stofwisselingsziekten te begrijpen. Als volgende stap heb ik nu gekozen voor studie in het onderzoeksveld kanker. Ook daar komen metabole processen binnen cellen weer aan de orde

Waarom heb ik gekozen voor metabole ziekten:
Systeembiologie is een interdisciplinaire wetenschap die zich richt op het begrijpen van biologische systemen als geheel, in plaats van als individuele componenten. Metabole ziekten zijn een groep aandoeningen die worden veroorzaakt door genetische afwijkingen die het vermogen van het lichaam aantasten om bepaalde voedingsstoffen om te zetten/af te breken. Deze ziekten kunnen leiden tot ernstige schade aan de organen, zoals het hart, de hersenen en het zenuwstelsel. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de rol van systeembiologie bij het begrijpen van metabole ziekten.

“Blijf betrokken bij metabole onderzoeken”

 

Waarom is onderzoek voor metabole ziekten zo belangrijk?

Onderzoek naar metabole ziekten is belangrijk omdat het kan leiden tot nieuwe behandelmethoden en een betere levenskwaliteit voor patiënten met deze ziekten. Maar tevens is de studie naar de metabole processen in cellen zo interessant omdat deze processen organismen in leven houden en laten groeien, zich voortplanten of delen. Als we deze processen beter leren begrijpen leren we ook hoe we als mens gezonder kunnen worden en blijven ook als we ouder worden.

Wat is het belangrijkste doel als het gaat om metabole ziekten?

Met het leren begrijpen van dit soort metabole processen ga ik zeker verder. Metabole functies in cellen zijn belangrijk omdat ze zorgen voor de opname, het transport en de omzetting van stoffen die nodig zijn voor de groei, het onderhoud en de reparatie van de cellen en de weefsels waar ze deel van uitmaken. Metabole functies leveren ook energie voor de celactiviteiten, zoals beweging, communicatie, signaaloverdracht en celdeling. Bovendien helpen metabole functies bij het verwerken en uitscheiden van afvalstoffen en het reguleren van de pH en de osmotische druk van de cel. Metabole functies zijn dus essentieel voor het behoud van de zelfregulatie en vormen de basis van de gezondheid van het lichaam.

Welke boodschap wil je meegeven voor ouders van kinderen met een metabole ziekte?

Zeldzame ziekten vormen een grote uitdaging voor de gezondheidszorg en het onderzoeksveld. Er zijn immers maar weinig patiënten om medisch toegepast onderzoek mee te doen. Ik heb tijdens mijn studieperiode in het UMCG gemerkt dat ouders en patiënten in het metabole veld erg betrokken en bereid zijn om mee te helpen. Mijn boodschap aan hen is dan ook: blijf alstublieft zo betrokken! Uw bijdrage aan de strijd tegen deze ziekten is erg waardevol en helpt bij het verkrijgen van nieuwe inzichten.