Paspoort

Naam:Ā Rianne van Outersterp
Leeftijd
: 28 jaar
Geboorteland: Nederland
Studie: Na mijn dubbele bachelor natuurkunde en natuurwetenschappen heb ik een master natuurwetenschappen gedaan met een focus op analytische en fysische chemie (allemaal op de Radboud Universiteit). Afgelopen jaar ben ik gepromoveerd na vier jaar onderzoek in het FELIX laboratorium. Ik werk nu als postdoc in het Translationeel Metabool Laboratorium van het RadboudUMC en coƶrdineer het Radboud Consortium for Glycoscience.

Waarom je gekozen hebt voor metabole ziekten?
Aan het einde van mijn bachelor deed ik een onderzoeksstage in het FELIX lab op een enorm fundamenteel fysisch chemisch onderwerp. Als een zijproject heb ik toen ook enkele metingen gedaan om te kijken of we met een nieuwe methode (infrarood ionen spectroscopie) biomarkers voor metabole ziekten konden vinden. Dit bleek te kunnen! Ik was gelijk gefascineerd door de biochemische puzzel die erfelijke metabole ziekten met zich mee brengen en vond het heel bijzonder om zo direct te kunnen bijdragen aan het vinden van een behandeling voor patiƫnten. Ik wist toen eigenlijk al dat ik later mijn PhD op hetzelfde onderwerp wilde doen.

“Ik wil detectiemethoden ontwikkelen zodat patiĆ«nten zo snel mogelijk een diagnose krijgen”

 

Waarom vind jij onderzoek naar metabole ziekten belangrijk?

Metabole ziekten hebben een enorme impact op het leven van patiƫnten en hun familie. Het onderzoek naar deze ziekten is een enorme uitdaging omdat er zo veel verschillende metabole ziekten zijn en deze allemaal erg zeldzaam zijn. Wat ik persoonlijk erg belangrijk vind is dat we nieuwe detectiemethoden ontwikkelen zodat patiƫnten in ieder geval zo snel mogelijk een diagnose kunnen krijgen. Als er een behandeling bestaat dan voorkomt dit dat deze onnodig laat gestart wordt en zo hebben de patiƫnten en hun familie snel duidelijkheid.

Wat wil jij als onderzoeker naar metabole ziekten voor patiƫntjes en hun ouders bereiken/betekenen?

Als analytisch chemicus richt mijn onderzoek zich op de analyses die we uitvoeren in het metabool laboratorium. Ik probeer nieuwe analysemethoden te bedenken en de bestaande methoden te verbeteren. Ik hoop dat dit leid tot betere diagnostiek van metabole ziekten, zodat patiƫnten sneller een diagnose krijgen. Daarnaast kunnen deze analyses belangrijke nieuwe informatie opleveren over wat voor biochemische processen er precies betrokken zijn bij een metabole ziekte. Mijn hoop is dat we hiermee nieuwe behandelingen kunnen bedenken.