14 mei 2021

Een grote verrassing voor Metakidsvrijwilliger Coby Mangnus: een uitgebreid beautyweekend met dochter Fabiënne. Metakids zette haar samen met het VriendenFonds van de VriendenLoterij in het zonnetje als dank voor haar tomeloze inzet.

Jeroen van Bruggen, voorzitter van de Galactosemie Vereniging Nederland, overhandigde de cheque aan Coby. Haar reactie: “Wat een verrassing, ontzettend bedankt! Dit had toch helemaal niet gehoeven, ik doe het heel graag!”

Directeur Pieter Brinkhorst van Metakids: “Coby zet zich al jaren met ziel en zaligheid in om geld op te halen voor onze stichting. Ze doet dit op allerlei verschillende manieren en heeft bij elkaar al meer dan 13.000 euro opgehaald. Omdat we haar willen bedanken voor haar waardevolle inzet, willen we haar via deze weg eens goed in het zonnetje zetten. Dat heeft ze verdiend!”

Al jaren steunt Coby onderzoek naar metabole ziekten door het inzamelen van oude kleding, spulletjes, oud ijzer en nog veel meer. De opbrengst doneert ze aan een onderzoeksproject van Metakids en Galactosemie Vereniging Nederland naar de ziekte galactosemie. Coby: “Ik kan het goed combineren met ons eigen bedrijf en ik houd van handel. Ik zie in spullen geld. Het is ook een sport.” Er zijn maanden dat Coby zo enkele honderden euro’s doneert.

Coby’s grootste motivatie is haar eigen dochter, de 20-jarige Fabiënne, met de metabole ziekte galactosemie. Kinderen en volwassenen met galactosemie kunnen het eiwit galactose uit melk niet verwerken. Coby: “Zelfs borstvoeding bleek vergif voor haar.” Deze patiënten krijgen een streng melkvrij dieet, maar hebben vaak toch hersenschade. Als gevolg daarvan hebben ze moeite met leren, begrijpen en hun motoriek. Sinds 2007 zit galactosemie in de hielprik. Zo wordt de ziekte binnen enkele dagen na geboorte al opgespoord.

Over het VriendenFonds

Dankzij de vele acties van vrijwilligers financiert Metakids onderzoek naar metabole ziekten. De VriendenLoterij ziet het belang van deze vrijwilligers en helpt ons via het VriendenFonds om ze in het zonnetje te zetten.