2 september 2019

Chefkok London Loy is ambassadeur van Metakids. De chef, bekend van onder meer Koffietijd, 24 Kitchen, privékok van kickbokser Rico Verhoeven en oud-deelnemer aan Dance Dance Dance: ‘Kinderen moeten gewoon kinderen kunnen zijn, ondanks hun metabole ziekte’.

Hoe ben je met Metakids in contact gekomen?
“Via via kwam ik in contact met een meisje met een metabole ziekte. Ik had er nog nooit van gehoord, dus ben me gaan verdiepen in metabole ziekten in het algemeen. Ik was eerlijk gezegd verbijsterd… Dat zoveel gezinnen in Nederland hiermee te maken hebben en dat we dit met zijn allen niet weten?!
Ik leerde ook dat bij een aantal van deze metabole ziekten voeding een cruciale rol speelt. En dat normale en gezonde voeding hier zelfs als gif op een kinderlichaam werkt. Dat is voor een kok natuurlijk een enorme uitdaging: wat zou dan wel mogelijk zijn? Toen Metakids mij wat later benaderde voor het ambassadeurschap, viel voor mij alles samen. Aan dit doel kan ik écht bijdragen!”

Waarom ben je ambassadeur geworden?
“Toen ik voor het eerst hoorde over de gevolgen van metabole ziekten: ik krijg er nu nog kippenvel van… Kinderen die gewoon opgroeien en dan opeens niet meer kunnen bewegen, daar moet je toch niet aan denken? Of kindjes die geestelijk beperkt raken: metabole ziekten kunnen vreselijke consequenties hebben. Ik gun alle kinderen dat ze gewoon kind kunnen zijn, ondanks hun metabole ziekte.”

Eten verbindt: aan tafel heb je de goede gesprekken en ben je een gezin. Eten zou ook voor hen leuk moeten zijn.

Je bent zelf vader, speelt dat een rol?
“Ik geniet enorm van onze kinderen Satori (11) en Nin-Jah (10). En ik heb zelf ervaren hoe belangrijk gezondheid is. Satori werd veel te vroeg geboren, hij woog nog geen kilo. Hij heeft maanden in het ziekenhuis gelegen en kreeg hier ook nog het RS-virus bovenop. Dat was een heel pittige tijd voor mijn vriendin en mij. Bij ons kwam het goed. Maar als ik bedenk dat er ouders zijn die hun kind alleen maar zien aftakelen en weten dat er geen oplossing is… Dat is ongelofelijk zwaar. Dat raakt me, niet alleen als ouder, maar ook als mens.”

Wat ga je doen als ambassadeur?
“Ik wil bijdragen aan de bekendheid van metabole ziekten. Iedereen die ik er nu over vertel, is geschokt. Het is ongelofelijk dat meer dan 10.000 gezinnen in Nederland dagelijks met deze, meer dan 1.000, slopende ziekten te maken hebben. Meer dan 1.000 verschillende metabole ziekten: wist jij dat?! En veel van deze kinderen worden niet eens één jaar oud… Maar: een klein deel van deze kinderen kan met een behandeling of streng dieet volwassen worden. Voor al deze kinderen en hun ouders moet er hoop komen!”

“Op 21 september wandel ik 20 kilometer tijdens de Dam tot Damloop voor Metakids. Ik hoop dan meer gezinnen te ontmoeten en hun verhalen te horen. Als ik hen kan steunen met een luisterend oor en een schouderklop, doe ik dat al graag. Ik wil daarnaast graag leuke en vooral smakelijke recepten maken voor die kinderen. Eten verbindt: aan tafel heb je de goede gesprekken en ben je een gezin. Eten zou ook voor hen leuk moeten zijn.”