28 januari 2020

De liefde die ambassadeur London Loy voelde voor zijn veel te vroeg geboren zoon leek toverij. Maar ouderliefde kan niet alles oplossen. Hij schreef er een column over voor het tijdschrift Skipr die we hier delen.

Mijn zoon Satori* Zon Loy is geboren met 25 weken: hij woog amper 1 kg. Dat je eerste kind op deze manier ter wereld komt is behoorlijk pittig. We waren hier tijdens de zwangerschap totaal niet mee bezig, we zaten in een soort van ‘we worden ouders bubbel’. Totdat we hoorden wat de gevolgen kunnen zijn van een extreem te vroeg geboren, prematuur kind. Ik zeg het eerlijk, de angst, ongeloof, het verdriet; je belandt ineens in een wereld waar helemaal niets anders meer belangrijk is. Als er oorlog was uitgebroken, had ik er niet echt bij stil gestaan, zo’n vreemd gevoel…

De liefde die ik door mijn hele lichaam voelde na de geboorte van Satori leek tovenarij. Het was echt een enorme kracht. Nou zijn mijn vriendin Nadia en ik een soort van ‘parttime-spiritueel-achtig’; er zijn momenten dat we diep in gesprek gaan en het daarna weer even laten voor wat het is. Maar nu gingen we de diepte van de liefdeskracht in waar we elkaar door en door steunden, begrip en troost konden bieden, en vooral de pure echte liefde voelden. Deze kracht, en alle goden die er maar bestaan, hebben ons als ouders door deze maanden heen geleid.

Onbeschrijfelijk krachtig

Satori was op dag één al een vechter. We voelden zijn levenspower, hij wilde graag hier zijn, bij ons, op deze wereld. Het ging soms goed en soms helemaal niet goed. Het was een maandenlange rollercoaster van ups & downs. Buiten de couveuse brachten we met huid-op-huid contact onze liefdesenergie over naar onze zoon, dit voelde zo onbeschrijfelijk krachtig. Maar daarnaast was er de continue angst, het verdriet en de machteloosheid… Iedere extra minuut werd een uur, werd een dag, werd een maand. Stapje voor stapje werd hij sterker en groeide in alle opzichten. Uiteindelijk, met alle goede professionele hulp, kwam de dag dat hij eindelijk naar huis mocht.

Met Satori gaat het inmiddels heel erg goed. Hij is een kerngezonde jongen van bijna 11 jaar. Liefde van ouders: het lijkt een toverenergie. Was het maar waar….

In mijn rol als ambassadeur van Metakids zie ik onvoorstelbaar veel liefde en kracht van ouders naar hun kinderen. Ik zie strijders die dag in dag uit beleven wat ik 11 jaar geleden meemaakte en voelde. En ik zie de onmacht en het verdriet, omdat zij weten dat hun kinderen geen kans op genezing hebben. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat er meer aandacht komt voor kinderen met een metabole ziekte. Zodat hier straks geen kind meer aan hoeft te overlijden. Dit gun ik elke kinderziel op deze planeet. Hou hoop, deel de liefde!

*Satori komt uit het Zen Boeddhisme en betekent begrijpen: het moment waarop je de ware aard van het bestaan beseft.