1 december 2021

Een stamppotje zoals je die nog nooit gegeten hebt, met paddenstoelen en BBQ-saus. Zo mooi, die kan prima op een feesttafel. Wie verbluf jij met dit verrassende recept?

Dit is een eiwitbeperkt recept. Er bestaan heel veel metabole ziekten, vaak met heel specifieke dieetvoorschriften. Helaas konden we voor dit recepten geen rekening houden met alle dieetvoorschriften die er zijn. We raden je bij gebruik aan om de voedingsstoffen bij te houden zoals je gewend bent. 

Stamppot cavolo nero met paddenstoelen en bbq-saus

Ingrediënten

Gebakken paddenstoelen
750 g portobello’s of Koningsboleet, in fijne reepjes, of een mix van andere paddenstoelen
zeezout
verse zwarte peper

Licht pittige bbq-saus
2 kleine sjalotten
3 el olijfolie
3 tenen knoflook, gehakt
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl gerookte chili paprikapoeder
1,5 el tomatenpuree
3 blaadjes laurier
1 blik tomatenstukjes ca. 400
1 ,5 el bruine basterdsuiker
3 el appel azijn
zeezout en zwarte peper naar smaak

Cavolo nero stamppot
1 kg aardappels, kruimig en geschild óf 1 kg pastinaak, geschild en in stukjes
1000 g cavolo nero of wilde spinazie in reepjes gesneden, gewassen en goed uitgelekt
200 ml hete melk of melkvervanger
40 g roomboter, meer is mogelijk
beetje nootmuskaat
zeezout
zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe dan de paddenstoelen in een braadslede en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, zout en peper. Hussel ze om zodat alle paddenstoelen met een laagje zijn bedekt. Bak ze 25 a 30 minuten.

Voor de saus: snipper sjalot en fruit in een klein scheutje olijfolie in een pan met eventueel een dikke bodem. Voeg de knoflook toe, bak 1 minuut mee en roer dan de tomatenpuree erdoor. Meng nu de specerijen en het laurierblad erdoor. Bak even uit, de smaak wordt zoeter. Blus af met azijn en de tomatenstukjes. Roer de bruine suiker door de saus en draai het vuur laag. Laat de saus met de deksel op de pan nu voor 40 minuten sudderen.
Check tussendoor even de status van de sausdikte is. Voor een gladde saus kun je de staafmixer gebruiken.

Haal de paddenstoelen uit de oven. Voeg de reepjes paddenstoelen aan de saus toe en laat ze even doorwarmen. Proef of er nog wat peper en zout bij moet naar smaak.

Kook de aardappelen gaar in water met wat zout. Giet ze af en laat ze goed uitdampen. Stamp fijn. Maak de puree smeuïg met hete melk en een klontje boter. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Spatel de reepjes kort gebakken cavolo nero of wilde spinazie (spinazie hoeft niet gebakken te worden) erdoor. Niet alles tegelijk. Laat de eerste gedeelte een beetje slinken en doe dan de rest erdoor. Serveer de paddenstoelen met een lekkere schep aardappelpuree, maak er een kunstwerk van.

Twee tips van London Loy: “Fijn gesneden bieslook of peterselie voor decoratie, een mooie takje verse tijm doet ook wonderen. Voor nog meer extra smaak zijn gekarameliseerde uien bij dit gerecht heeeeerlijk!!”

Eten verbindt: aan tafel heb je de goede gesprekken en ben je een gezin. Eten zou ook voor kinderen met een metabole ziekte leuk moeten zijn.